نکات، آموزش

Post Image

چگونه مدیریت محصول میتواند یک کسب وکار را متحول کند؟

سلام

امروز می خواهیم ببینیم یک مدیر محصول می تواند یک سازمان را متحول کند

با من هراه باشید

 

 

چگونه مدیریت محصول میتواند یک کسب وکار را متحول کند؟

شرکت هایی که در مدیریت محصول برتری دارند، توجه جدی به شناسایی مشتری و نیازهای بازار آنها دارند. آنها همچنین اطمینان حاصل میکنند که بخش های مهمی از بازار را به طور استراتژیک هدف گذاری کرده اند. این نوع نگاه از بیرون به درون بازار، باعث افزایش احتمال تولید محصول مناسب و کسب نتایج بهتر میشود. همچنین این طرز فکر امکان بهینه سازی پورتفولیوی محصول را فراهم میکند. همانطور که قبلاً  اشاره شد بر اساس این دیدگاه این واقعیت وجود دارد که کسب وکار وقتی سود میبرد که با محصول  مانند سرمایه گذاری در پورتفولیوی کسب وکار (محصول) برخورد میکند.  

با این رویکرد، محصول  تبدیل به بلوک ساختمان سازمان میشوند. وقتی این دیدگاه استراتژیک درک و انتخاب شود و همه در مورد آنچه که باید انجام شود موافقت کنند، افراد از تعقیب موارد جذاب  دست بر میدارند و بر کسب وکار  مورد نظر تمرکز میکنند.

به علاوه  در  این  رویکرد،  محصول ،  سرمایه گذاری  در  این  موارد  است:  آینده کسب وکار، مزایایی که از تجارب مثبت مشتریان به دست می آید و جایگاه رقابتی کسب شده. گامهای یک مدیریت محصول تحول آفرین با استفاده از فهم درست و تمرین اقداماتی محقق میشوند که در هر محصول کسب و کاری  لازم است انجام شوند

 

. برای دستیابی به بهترین کلاس سازمانی با در نظر گرفتن مدیریت محصول در مرکز آن، موارد زیر لازم است:

1-برنامه های  تحقیق و بررسی مناسب از بازار و مشتری و همچنین مدیران محصول ماهر برای به تصویر کشیدن بینش های کلیدی از داده های جمع آوری شده از بازار.  

2-استراتژی پورتفولیوی شفاف، از بال یه پایین و هدفمند که سرمایه را به وضوح در اختیار محصولی قرار میدهد که به نظر میرسد برای کسب وکار حیاتی هستند.

3-تمرکز مناسب بر استراتژی و اهداف محصول بر اساس داده های مرتبط بازار و کسب وکاری  و بینش های  شگفت انگیز.

4-فرایند توسعه محصولی که توانایی کار در بازارهای انتخابی و محصول درون پورتفولیو را دارد. جهت اطمینان بیشتر بگویم متدولوژیهای توسعه محصول، مدیریت محصول نیستند.

5-داده، شاخص ها و روا ل ها ی یادگیری، مانیتور کردن، تحلیل و بهینه سازی مستمر سهم محصول و صف های محصول.

اگر فقط لازم باشد یک ایده را با خود برای شروع سفرتان در این مقاله به همراه داشته باشید این است که مدیریت محصول نباید به عنوان یک هوس گذرا یا یک وسیله زیبا یا دستور استراتژیک سال در نظر گرفته شود

وقتی مدیریت محصول به درستی سازماندهی، تراز یا محدودبندی نشده باشند، افراد برای دستیابی به اهداف مشابه باید بیشتر کار کنند؛ بنابراین، مدیریت محصول باید یک قابلیت مرکزی باشد و برای حمایت از عملکرد مدیریت محصول و استفاده بهینه از قابلیت های مدیران محصول الگوهای سازمانی باید تغییر کند .

 

خوشحال میشم نظرات خودتون را در قالب کامنت یا ایمیل با من به اشتراک بگذارید

از همراهیتون سپاس گذارم

 

 

منبع: کتاب راهنمای بقا مدیر محصول .نوشته استیون هینز

 

 

 

 

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد . فیلدهای ضروری با * علامت گزاری شده اند .